LEED Certification

Green Features

The West Kelowna RCMP Detachment is LEEDĀ® (Leadership in Energy and Environmental Design) Certified Silver for its many green features.

The City of West Kelowna also makes monthly purchases, equivalent to a portion of the energy the detachment uses, from a company that produces power from clean sources and feeds it into the grid, thereby offsetting the production of greenhouse gases.

Environmental design features of the building include:
West Kelowna RCMP Detachment- Flags - CWK Image
  • Reclamation of a Brownfield Site
    The building site was previously a Ministry of Transportation works yard and, over the years, the soil had become contaminated. Redevelopment of a brownfield site, an abandoned industrial property, provides LEED credits.
  • Green Roof
    The building has a roof planted with natural vegetation. It never needs to be cut and provides many benefits including filtering of pollutants and carbon dioxide, reduced energy costs, sound insulation, extended roof life and storm water management.
  • Cistern for Rainwater Collection
    An underground water cistern has been installed which will catch and store rainwater for irrigation of the landscaping on the property.
  • Solar Panels
    Solar panels are installed on the roof for heating of water.
  • Low-flow Plumbing
    Fixtures installed in the washrooms and kitchen facilities ensure efficient use of water.
  • Efficient Lighting
    The lighting fixtures chosen for the building consume less energy.
  • Energy Efficient Envelope
    The exterior of the building is thermally effective.
  • Low Volatile Organic Compounds (VOCs)
    The paint used in the facility produces low emissions.
  • Construction Waste Management
    Materials from construction were recycled where possible, reducing waste transferred to the landfill.
  • 90% Daylight for Lighting
    The majority of the building uses natural light to cut down on electrical lighting needs.
  • Bikes and Bus Facilities
    Bike storage facilities are provided on site and the building was constructed in proximity to transit services.